Cellosonate in D nr.5 op.102 nr.2

 

beethoven460x276  <—  Luister naar de Cellosonate nr. 5

1. Allegro con brio –

2. Adagio con molto sentimento d’affetto –  

3. Allegro – Allegro fugato  (hier moet je wel voor zitten en je in laten werken; de Fuga heeft iets onduidelijks en geeft een raar gevoel)

Nog eens vijf jaar later, in 1815 dus  –  Beethoven had intussen acht symfonieën klaar, hij besloot zijn pianistische loopbaan, Franz Schubert schreef zijn zijn lied “Erlkönig”, Mälzel vond de metronoom uit, Napoleon werd definitief bij Waterloo verslagen en Willem V werd Koning Willem I  –  schreef Beethoven aan het begin van zijn derde en laatste scheppingsperiode, op een moment dat die scheppende activiteit juist wat minder groot was, zijn beide cellosonates op.102. Het timbre, de sonore ernst van de van huis uit minder virtuoze cello hadden voor Beethoven juist in deze introspectieve op een na laatste cellosonate iets aantrekkelijks. Alweer in de vorm van een intieme, haast wijsgerige dialoog uit hij een overvloedige rijkdom van lieflijke overpeinzende gedachten. Beethovens aan de kunstminnende grafin Erdödy opgedragen laatste cellosonate valt zonder een langzaam, de sfeer voorbereidende inleiding, meteen met een zwierig en energiek  Allegro con brio met de deur in huis.

In dit deel werkt de componist zoals dat van hem wordt verwacht binnen het kader van de sonatevorm, maar op nogal rapsodische wijze manipuleert hij meesterlijk met beide contrasterende thema’s, nadat deze eenmaal zijn voorgesteld.

Als langzaam deel volgt na een korte, ernstige inleiding een fantasierijk gracieus  Adagio con molto sentimento d’affetto, waarin, zoals de titel aangeeft sterk het accent valt op gevoel en genegenheid.

Na een variatiedeel komt dan zonder onderbreking de Allegro-fugato finale  in de vorm van een archaïsch fugato. Het is een kleurig gedachtenspel met een bijna improvisatorisch karakter, dat gestoeld op een hechte polyfone onderbouw al duidelijk vooruitloopt op Beethovens laatste kwartetten.

Bron: Lp – De wereld van Beethoven – Philips

Muziekvoorbeeld:

Cello Op. 102 nr2

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s