Strijkkwartet in f op. 95

9 Beethoven

 

        <—- Luister naar op. 95

 

 

 

A.

Een aantal van Beethoven’s werken kent men door een bijnaam zoals de “Kreutzer” sonate, het “Keizers” concert en het “Aartshertog” trio, maar slechts enkele titels waren van hemzelf. De meeste werden, jaren na zijn dood, bedacht door uitgevers en critici. Een uitzondering echter is het “Serioso” kwartet: deze titel staat in het oorspronkelijke manuscript. Het werk werd begonnen in mei 1810 en vijf maanden later voltooid. Het is opgedragen aan Baron Nikolaus von Zmeskall, een levenslange vriend en beschermheer van de componist. Pas na ruim drie jaar werd het werk voor het eerst in Wenen uitgevoerd; het werd toen gespeeld met door het Schuppanzigh-kwartet. Ignaz Schuppanzigh, door Beethoven vriendschappelijk “Falstaff” genoemd, wegens zijn royale omvang, was ook een trouwe vriend en fungeerde bij de begrafenis van de componist als fakkeldrager.

De titel “Serioso” is ongetwijfeld verdiend. In plaats van het ongebruikelijke luchthartige Scherzo is er een pittig, marsachtig deel, “Allegro quasi vivace, ma serioso”. Maar wat moeten we met de verbazingwekkende laatste maten van het kwartet? Sommige commentatoren zien deze passage als gewoon een vrolijke bevrijding van de voorafgaande spanning en concentratie. Anderen zien het als een cynisch commentaar op het hele overige werk.                              

Bron: Philips Lp – Stereo 6598 816 – en Op. 47 –

B

Beethoven schreef zijn strijkkwartet in f op. 95, in de herfst van 1810 ( na zijn “Egmont”-muziek) onder de indruk van de afwijzing van zijn huwelijksaanzoek aan Therese Malfatti ( wellicht de “Unsterbliche Geliebte”?), opgedragen aan zijn vriend Zmeskall, en door Beethoven zelf “Serioso”bijgenaamd. Het is een kwartet met een duistere stemming die zich na zijn “blauwtje”van hem meester gemaakt had, zoals ook blijkt uit een brief aan vriend Gleichenstein:”Nein, nichts als Wunden hat die Freundschaft und ihr ähnliche Gefühle für mich. So sei es denn! Für dich, arme Beethoven, gibt es kein Glück von aussen…”

Bron: Philips Lp – Stereo 6599 542 – met Mozart’s KV458 en Schuberts D.703 –

riymxk

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s