Muziek

riymxk

Klassieke muziek

Er is een tijd geweest dat klassieke muziek door velen geassocieerd werd met “moeilijk”, “ontoegankelijk” en voor velen onbegrijpelijk genoemd werd. Die tijd ligt niet eens zo ver achter ons, maar gelukkig kwamen er steeds meer mensen tot de plezierige ontdekking dat ook klassieke muziek “begrijpelijk” kon zijn. Dat men er gewoon zomaar naar kon luisteren zonder veel te weten over het hoe en waarom van de muziek; er even veel genoegen aan kon beleven als de liefhebbers die wel een gedegen kennis bezitten van het wezen, de geschiedenis en de typische kenmerken van de muziek die als klassiek wordt bestempeld. Wat de “kostbaarheid” van klassieke muziek betreft: men moet kostbaar zijn op de schatten van de oude meesters van b.v. Monteverdi toen tot de huidige componisten van nu.

Men kan de ontwikkeling van de klassieke muziek onder andere indelen in perioden, naar het in een bepaald tijdvak duidelijk dominerend muziekinstrument. Waarbij men dan komt tot deze volgorde: zang, viool, orgel, piano en orkest. Zolang de componisten van huis uit zangers waren ademde de muziek een vocale geest. Toen de bouw van violen een hogere vlucht had genomen kwamen er vooral componisten die oorspronkelijk viool-virtuoze waren. Zij gaven aan de muziek de adem van het strijkinstrument, die een groter beweeglijkheid bevat dan de zangstem.

Na zangstem en viool was het in het bijzonder het orgel dat de componisten tot hun werken inspireerde. De muziek ademde weer de meerstemmigheid waarvan een volgende generatie zich meer afkeerde.  Door de technische volmaaktheid van het klavier gingen componisten die van huis uit pianisten waren de muziek een uitgesproken pianistische klankkleur bezorgen. Een klankkleur die in een volgende periode plaats maakte voor een ander dominerend geluid, aangedragen door de grote dirigenten. Als kenners van alle muziekinstrumenten vatten zij al het tot dusver bereikte samen en schiepen zij het moderne, veelkleurige orkest.

Ik wil hiermee de klassieke componisten eren en wat ze gedaan hebben met verhalen en hun muziek. Maar het bevat wel één tal mooie muziekwerken, die ik graag met jullie wil delen. Waarbij uiteraard niet is voorbijgegaan aan het feit dat voor vele componisten de religie een bron van inspiratie vormde. Inspiratie  die hun muziek de diepe bewogenheid en de innerlijke rijkdom gaf, kenmerkend voor het grote meesterwerk. 

Muziek is een toverkunst. Zoals in oeroude fabels de lokkende fluittonen mens en dier betoverden, is het gebleven – door de eeuwen heen en tot op de dag van vandaag. In welke vormen muziek zich ook manifesteert, steeds is zij in wezen zichzelf gelijk gebleven: een stralende morgenster over een nacht van duisternis. 

Ik geloof met vele dat de grote kracht van de klassieke muziek schuilt  in het feit dat het vele Grote Meesters bereikbaar maakte, dat het componisten laat voorleven, lang nadat zij zijn overleden.

En vooral: dat deze website vreugde en ontspanning brengen aan hen, die een warm hart en een open oor hebben voor die muziek aller aandacht waard is.

Al is het van Beethoven of andere mooie Klassieke muziekwerken van de grote componisten.

de beheerder Eric.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s