Beethoven en de liefde

 

cropped-beethoven2.jpg 

 

Beethoven is nooit getrouwd, maar de vrouwen die hij, al dan niet in stilte, aanbad waren talrijk. Zijn  vriend dokter Wegeler: “Hij was constant verliefd en maakte soms veroveringen waar menig Adonis niet toe in staat zou zijn. Al die geliefdes waren, voor zover bekend, van hoge komaf”. Beethovens eerste grote liefde was Eleonore von Breuning uit Bonn. Vanuit Wenen schreef hij haar in 1793: “O, wat zou ik graag weer zo’n door jou gebreid vest van hazenhaar willen hebben”. In 1801 is hij volledig in de ban van Giulietta Guicciardi, voor wie hij de Mondscheinsonate (luistertip: klik op foto) schreef. Maar Giulietta trouwt twee jaar later met een ander en vertrekt naar Napels. In 1805 raakte Beethoven zwaar verliefd op Therese von Brunswick, die met haar zus Josephine pianoles van hem kreeg. Het stel verlooft zich in het geheim. Maar moeder Von Brunswick keert zich fel tegen de relatie, zij was uit op een adelijke huwelijk voor haar dochter. In 1810 wordt de relatie verbroken. Therese weigert zich ooit nog aan iemand anders te binden.

 

Für Elise

En wie was toch degene aan wie Für Elise werd opgedragen? Het manuscript was een tijdlang in het bezit van de temperamentvolle pianiste Therese Malfatti, door Beethoven omschreven als de de “vlinderende Therese”. Zij deed de muziek aan joffer Bredl in München cadeau. Daar werd het stuk jaren later ontdekt, compleet met het door Beethoven eigenhandig geschreven opschrift: “Für (en iets dat leek op Elise) am 27. April zur Erinnerung von L.v.Bhtvn”. Het lijkt er sterk op dat “Elise” nooit heeft bestaan, dat men zich heeft vergist bij het ontcijferen van Beethoven handschrift, en dat er in werkelijkheid “Für Therese” heeft gestaan.

 

Onsterfelijke Geliefde 

Een ander raadsel betreft de Onsterfelijke Geliefde, aan wie Beethoven in juli 1812 een hartstochtelijke liefdesbrief schreef. De Franse schrijver André Maurois gaat ervan uit dat het om Josephine von Brunswick, de zus van de eerste Therese gaat. Josephine trouwde na de dood van haar eerste man met de veel oudere Graaf Stackelberg. Naar het schijnt bevond de graaf zich tussen mei en december 1812 niet in Wenen. In april 1813 brengt Josephine een meisje ter wereld. Het kindje krijgt de veelbetekenende naam Minona, de omkering van Anonim. Mogelijk is Beethoven de vader.

Maar er is nog een kandidate voor Ludwigs brief: Antonie Brentano, de vrouw van zijn vriend Franz. Antonie, was moeder van vijf kinderen en Beethoven was zich bewust dat hij zijn goede vriend bedroog. Hij zag zich genoodzaakt deze onmogelijke liefdesrelatie te beëindigen. De breuk met de Onsterfelijke Geliefde had bittere consequenties.

Beethoven viel ten prooi aan verwarring en depressies en zijn gedrag werd onvoorspelbaarder en excentrieker dan ooit: Beethoven die in een restaurant wil afrekenen, terwijl hij niks besteld heeft, die met scheerzeep op zijn gezicht over straat gaat en die onder verdenking in de boeien wordt geslagen. Sommigen meenden dat Beethoven gek was geworden, “overeenkomstig die krankzinnige muziek van hem”.

Bron: Tutti-bladtijdschift – Beethoven – 1993

 

Neue Liebe, neues Leben

Herz, mein Herz, was soll das geben?

Was bedränget dich so sehr?

Welch ein fremdes neues Leben!

Ich ekenne dich nicht mehr!

Weg ist alles, was du liebtest

Weg, warum du dich betrübtest,

Weg dein Fleiss und deine Ruh,

Ach, wie kamst du nur dazu!

 

Fesselt dich die Jugendblüte,

Diese liebliche Gestalt,

Dieser Blick voll Treu und Güte

Mit unendelicher Gewalt?

Will ich rasch mich ihr entziehen,

Mich ermannen, ihr entfliehen,

Führet mich im Augenblick

Ach, mein Weg zu ihr zurück.

 

Und an diesem Zauberfädchen,

Das sind nicht zerreisen lässt,

Hält das Liebe, lose Mädchen

Mich so wider Willen fest,

Muss in ihrem Zauberkreise

Leben nun auf ihre Weise.

Die Veränderung, ach, wie gross!

Liebe, liebe, lass mich los ! 

(Text Johann Wollfgang von Goethe)

Informatie over het ontstaan van het gedicht.

https://www.allmusic.com/composition/neue-liebe-neues-leben-song-for-voice-piano-woo-127-mc0002425677

Muziekclip:  https://www.youtube.com/watch?v=4zB3-cwcWT4

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s