<—- Luister naar het Xerxes HV 40: Largo van Georg Friedrich Händel
Xerxes HV 40: Largo van Georg Friedrich Händel
Het Italiaanse woord Largo betekent: een in plechtig tempo gespeeld muziekstuk. Händels zeer geliefde Largo is eigenlijk een instrumentaal arrangement van een aria uit de opera Xerxes. In deze opera is de Perzische koning Xerxes verliefd op de bruid van zijn broer en wordt hij door schuldgevoelens geplaagd. Maar tijdens deze aria vindt hij in de de koele schaduw van een boom tijdelijk rust. De luisterrijke muziek is de volmaakte suggestie van een plek die bescherming biedt tegen de hete zon.
Opera Seria
Händels opera’s behoren tot het genre Opera seria (ernstige opera’s), die op verhalen uit de antieke oudheid zijn gebaseerd. Meestal ging het daarin om de worsteling van de held of heldin bij de keuze tussen liefde en plicht. In de Opera seria waren het register van de stem voor elke rol en het aantal aria’s voor elke zanger precies voorgeschreven. Ondanks dergelijke beperkingen zorgde Händel er door zulke prachtige muziek als dit Largo voor, dat zijn opera’s inspirerend en levend bleven.
De koning van de opera
Händels oratorium Messiah behoort tot zijn populairste werken, hoewel hij niet bij uitstek religieuze muziek componeerde. In 1712 vertrok Händel definitief naar Londen om met het schrijven van opera’s zijn geluk te beproeven. Toen de belangstelling van het publiek verflauwde, concentreerde hij zich op het schrijven van oratoria. Oratoria lijken op opera’s maar zijn niet voor toneel bewerkt. Meestal zijn ze gebaseerd op Bijbelse verhalen. Het schrijven van oratoria bleek winstgevend te zijn.
Een man van zijn tijd
De operawereld in Londen in de 18e eeuw was een gruwelijke aangelegenheid. In één nacht werden vermogens gewonnen en verloren, maar Händel wist zich staande te houden. Er gaat een beroemd verhaal over de manier waarop hij optrad tegenover een echte “prima donna”, die erop stond een aria op haar eigen wijze te zingen. Hij pakte haar beet, liet haar uit het raam op de bovenste verdieping hangen en brulde: “Madame, u mag misschien een duivelin zijn, ik zal u tonen dat ik Beëzebub ben!”.
Voetnoot: In moderne ensceneringen van de Xerxes neemt een alt de mannelijke hoofdrol voor haar rekening. In Händels tijd werd de rol door een “castrato” gezongen, een man die omwille van het behoud van zijn jeugdige hoge stem voor zijn puberteit werd gecastreerd. De “castrati” waren de topzangers van hun tijd.
Bron: Klein muzikaal handboek – CD – Klassieke momenten