
De schilder Waldmüller had Beethoven weten te strikken voor een portret. Maar als Beethoven ergens een hekel aan had, dan was het wel aan stilzitten, voor wie dan ook. Hij spuwde gif en gal, en de schildersessie werd dan ook snel een hel. Waldmüller ging er die eerste dag verschrikt vandoor. Hij was, in Beethovens woorden “de slechtste schilder, die ooit geleefd heeft”.
Toen daarna bleek dat de kokkin Beethovens lievelingsgerecht macaroni, met kaas, had laten doorkoken, was het huis te klein. Waldmüller, die daar toch werkelijk niets aan kon doen, kwam er niet meer in.
Beethoven sacherijnige gezicht is sindsdien een geliefd onderwerp voor schilders en vormgevers. Op talloze postzegels over de hele wereld staat Beethovens portret. Zelfs een miniatuurstaatje als Ras Alkaima, een Arabische sjeikdom, gebruikte afbeeldingen van Beethoven en drukte maar liefst een hele serie.
In Beethoven 200ste geboortejaar, sloeg de Deutsche Bundesbank één penning van 5 D – mark met aan de ene kant Beethoven en aan de andere kant de Duitse adelaar.
Pop Art kunstenaar Andy Warhol maakte zijn beroemde, 20-ste eeuwse versie van het olieschilderij van Joseph Stieler uit 1819 (Veel rood (de rand en de muzieknoten) en blauw en wit)
Bron: Tutti-blad – Beethoven – 1993