Romance voor viool en orkest nr. 2 en nr. 1 en Vioolconcert in C groot (jeugdwerk)

I

Het schrijven van een romance – een lyrische ‘zang’ voor bijvoorbeeld viool en orkest – was  sinds het einde van de 18-de eeuw zeer in de mode.

De Romance in F is een schitterend vioolconcert in het klein. In nauwelijks acht minuten klinkt een stuk waarin Beethoven zich een meester van de kleine vorm toont.

Men zegt, dat dit stuk met ook op.40, een studiewerk was voor de echte vioolconcert in d op.61. Vroeger had Beethoven ook een werk geschreven voor viool met orkest in C groot in 1790/92 in zijn laatste jaren in Bonn toen hij uiteindelijk naar Wenen ging wonen.

II

De twee romances voor viool en orkest van Beethoven kunnen min of meer worden beschouwd als voorbereidende vingeroefeningen voor zijn fameuze vioolconcert in D op. 61. Waarmee natuurlijk geen afbreuk wil worden gedaan aan de kwaliteiten van deze kleinere werken, waarvan tot op heden noch de ontstaans-datum noch de aanleiding kon worden ontdekt. Men weet slechts dat ze in de herfst van 1802 drukklaar waren en dat Beethovens broer Karl ze tevergeefs aan de Leipziger  uitgevers Breitkopf&Härtel aanbood. Algemeen wordt aangenomen dat Beethoven de Romance in F (nr. 2) met zijn innige romantische warmte rond 1798/99 heeft geschreven, terwijl de ernstiger, pathetischer Romance in G op. 40 later moet zijn ontstaan, ook al gezien de verhouding solo-instrumentorkest in deze romance. Toch moeten beide romances voor Beethovens tijdgenoten moeilijk aanvaardbaar zijn geweest , daar aanvankelijk alle uitgevers weigerden ze te publiceren. Uiteindelijk verschenen ze afzonderlijk, de later geschreven romance in G te Leipzig in 1803 en die in F te Wenen in 1805, waardoor de opusnummers ook niet chronologisch geworden zijn. Toen deze “2 Adagios für Violin, mit ganzer Instrumentalbegleitung” (zoals de oorspronkelijke titel luidde) echter eenmaal verschenen waren, mochten ze zich in zeer korte tijd in een zeer grote algemene bekendheid verheugen en hun populariteit heeft zich tot de huidige dag voortzet.    

Bron: Lp – Stereo – met Mozart en Schubert – EMI 5C 045-02 254

Luister naar de vioolromance nr. 1 in G op. 40

Viool+kop-Beethoven-oliever

<——

 

 

 

Luister ook naar de 2 verschillen:

Vioolromance nr. 2 in f op.50      en         Vioolconcert in C-groot Hess                   

1395264955_2Crt

beethoven_03

Advertentie

Een gedachte over “Romance voor viool en orkest nr. 2 en nr. 1 en Vioolconcert in C groot (jeugdwerk)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s