REIZEN DOOR DE MUZIEKTIJD DEEL 5.(ODE AAN DE KLASSIEKE COMPONISTEN)

68 Francisco_Tarrega     <——- Luister naar de herinneringen aan het Alhambra                               (gitaarstuk) – F. Tarrega (1852-1909)

 

 

 

 

Recuerdos de la Alhambra van Fransisco Tarrega

In de twaalfde eeuw was het Alhambra voor de poorten van de Spaanse stad Granada het paleis van de Moorse koningen. Met zijn majesteitelijke muren, torens en schatten, zoals de alabasten bron, staat het paleis termidden van subtropische tuinen, terwijl in de verte de sneeuw op de bergen van de Sierra Nevada ligt te glinsteren. Tarrega laat licht en schaduw elkaar afwisselen, en u hoort het kabbelen van het water in dit architectonische meesterwerk door een enkele gitaar en een trage melodie die door de gitarist met een snel, tokkelend tremolo wordt gespeeld.

Renaissance van de gitaar

De Spaanse componist Francisco Tarrega was de heraut van de opbloeiende interesse voor de Spaanse of klassiek gitaar, die lange tijd was verwaarloosd. In veel Europese grote steden gaf hij concerten en werd hij bekend als de “Sarasate van de gitaar” (Pablo Sarasate was een gevierd Spaanse violist). Recuerdos de la  Alhambra is zijn bekendste werk. Tarrega bewerkte ook veel werken van andere Spaanse componisten voor gitaar, zoals veel muziek van zijn vrienden Isaac Albéniz en Enrique Granados.

Het erfgoed van de morgen

De moren lieten als getuige van hun aanwezigheid in Spanje veel meer achter dan alleen maar schitterende bouwwerken. De voorganger van de gitaar was bijvoorbeeld een ander snaarinstrument, de vihuela de mano. De oorsprong gaat terug naar de tokkelinstrumenten die door de Arabieren en Moren uit Noord-Afrika werden bespeeld.

Een Amerikaan in Spanje

Tijdens zijn uitzending naar Spanje bereisde de Amerikaanse schrijver Washington Irving (1783-1859) het hele land en deed hij waardevol onderzoek naar de geschiedenis van de Noord-Afrikaanse Moorse cultuur. De Moren bezetten vanaf de 8ste eeuw meer dan honderd jaar lang een groot deel van Spanje. Over dit thema schreef Irving twee interessante boeken: De verovering van Granada en Vertellingen over het Alhambra.

Voetnoot: Een ander werk voor gitaar van Tarrega is Capriche Arabe.

Bron: Klein muzikaal handboek – Klassieke momenten – Boekje met cd (helaas heb ik geen cd)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s