2 Werken voor militaire muziek (werken zonder opusnummers)

Marsen en martiale klanken kan men in alle scheppingsperioden van de Meester terugvinden. In hun het duidelijkst waarneembare vorm, de militaire marsen voor blazers – in Beethovens tijd bij voorkeur  als grote Turkse Muziek aangeduid – liet hij vier werken na, die waarschijnlijk alle in de zomer van 1810 in Baden bij Wenen ontstonden. De eerste twee, beide in  F-groot, wilde Beethoven oorspronkelijk aan aartshertog Anton opdragen, maar hij bestemde ze later voor de Boheemse landweer.

De eerste van de twee is sinds de publicatie in 1818/19 bekend als de “Yorkscher Marsch”. Beethoven stelde beide marsen aartshertog Rudolph ter beschikking voor het op 24 augustus 1810 op het slot Laxenburg plaatsvindende carrousel of ruiterfeest en hij kondigde ze in een grappig briefje bij zijn hoge leerling aan met de woorde: “… ik merk wel, dat uwe Keizerlijke Hoogheid de werking van de muziek ook nog op de paarden na wil gaan. Het zij zo. ik wil wel eens zien of daardoor de berijders enige mooie buitelingen kunnen maken…”.

2655775678_4ef204991c_z        <—-  Luister naar de “Yorkscher Marsch” oftewel in F WoO18

De tweede mars, evenals een derde in c-groot, een polonaise in D-groot  en twee écossaises, die alle waarschijnlijk wel in deze zelfde zomer in Baden geschreven werden, zagen pas tientallen jaren na  Beethovens dood in partituur het daglicht. Het aanbod van deze werken aan de Leipziger uitgever Peters in het jaar 1823 of twee jaar later aan Schott in Mainz leverde geen succes op.

ludwig_van_beethoven (2)       <— Luister naar de Mars in C WoO2o “Zapfenstreich”

Andere marsen en militaire muziek van Ludwig van Beethoven zijn:

  1. Mars in D WoO24
  2. Plonaise in D WoO21
  3. Ecossaise in D WoO22
  4. Mars voor 2 klarinetten, 2 hoorns en 2 fagotten in Bes WoO29
  5. Mars nr. 2 in F WoO19

Bron: DG LP – 643210/27 – Beethoven Wellington Sieg en Marsen – Karajan/H.P.-Bengrath

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s