REIZEN DOOR DE MUZIEKTIJD DEEL 8.(ODE AAN DE KLASSIEKE COMPONISTEN)

45 brahms

 

 

<—  Luister naar de 3 de deel: Poco allegretto; uit de 3 symfonie Johannes Brahms

 

 

 

Symfonie nr. 3 op. 90: 3de deel Johannes Brahms 1833-1897

Dit gevoelige deel van Brahms’ derde symfonie laat de vrij onbekende romantische kant van deze serieuze componist horen. Het hoofdthema, dat eerst bij de celli en daarna in de hoornsolo te horen is, heeft een bepaalde droevigheid over zich, die doet denken aan een verloren of nooit gevonden (ge)liefde. De sfeer van verlangen komt terug in de slotmaten. De Tsjechische componist Antonin Dvorak zei over dit deel: “Het is een en al liefde, waardoor het hart opent.”

5980

Het trio gedeelte

Het middenstuk van dit 3de deel noemt men een trio. In de geschiedenis van de symfonie werd het derde deel doorgaans naar het voorbeeld van een menuet geschreven, een oude hoofse dans. Oorspronkelijk werd het middendeel daarvan door drie verschillende instrumenten gespeeld. Sinds de Wiener Klassik  heeft dit deel een grotere bezetting, maar het is nog steeds vrij rustig van tempo. De benaming “trio”is blijven bestaan.

5980

Een eenzame man

Brahms had een grotere groep vrienden om zich heen, maar hij bleef diep van binnen een schuchter, eenzaam mens. Sinds hun eerste ontmoeting had hij veel sympathie voor Clara Schumann ( de vrouw van Robert Schumann), met wie hij ook na de dood van Robert goed bevriend bleef. De schuchtere Brahms bleef echter zijn hele leven lang een verstokte vrijgezel. Misschien klinkt iets van de eenzaamheid die hij voelde door in de muziek van deze symfonie. Brahms ging vaak naar “Rote Igel” een Weense koffiehuis waar hij vaak troost zocht bij andere eenzame gasten.

5980

Een zware last

Brahms heeft ooit gezegd: “Je hebt geen idee hoe het is om steeds die reus in je nek te voelen ademen”. Die reus namelijk was Ludwig van Beethoven. Brahms aarzelde jaren voordat hij zijn “Eerste symfonie” publiceerde omdat hij bang was dat zijn muziek geen stand zou houden in vergelijking met de machtige negen symfonieën van Beethoven. Maar de symfonie had succes, en Brahms kon ontspannen aan de slag met de volgende drie. Voor vele zijn de vier symfonieën, naast die van Beethoven, de mooiste symfonische werken die ooit zijn geschreven. Note:  de beheerder: smaak valt niet te twisten.

5980

Voetnoot: De gevierde Duitse dirigent Hans Richter, een goede vriend van de componist, noemde de 3de symfonie van Brahms de Eroica, en verwees daarmee naar Beethovens derde, die als ondertitel “EROICA” heeft ( ook wel “Heroïsche symfonie).

Bron: Klein muzikaal handboek – CD – Klassieke momenten 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s