REIZEN DOOR DE MUZIEKTIJD DEEL 3.(ODE AAN DE KLASSIEKE COMPONISTEN)

13 chopin <—      luister naar de Nocturne in Es-majeur                                     (pianostuk) van Frédéric Chopin

 

 

 

 

Nocturne in Es-majeur op.9 nr. 2

Nocturne betekent “nachtstuk” – rustige, sfeervolle pianomuziek. Chopin schreef 21 nocturnes, waarvan de bovenstaande de meest geliefde is. Hij componeerde deze werken toen hij nog maar negentien jaar was. Langzaam ontpopt zich in de melodie een stemming van dromerige mijmeringen. Langgerekte, tedere trillerpassages aan het einde van het stuk zouden het schitteren van het maanlicht kunnen weergeven; daarna loopt het werk net zo rustig af als het begon.

Muzikale versmelting

Chopin werd geboren in Polen, dat hij zijn leven lang als vaderland heeft beschouwd. Zijn vader was echter Fransman, en de rustloze componist vestigde zich in Frankrijk toen hij 21 jaar was. Muzikaal gezien volgt Chopins compositaire stijl de traditie van de Franse pianomuziek, maar met zijn Mazurka’s en Polonaises ( niet de soort polonaises die wij gewend zijn) – allebei Poolse dansen – bracht hij steeds weer een liefdeverklaringen aan zijn geboorteland.

Chopin grote liefde

Chopin’s liefdesaffaire met de Franse schrijfster George Sand (1804-1876) begon in 1838 en duurde 8 jaar. De echte naam van deze  opmerkelijke vrouw was Aurore Dudevant. De keus van een mannelijk pseudoniem en haar talrijke relaties met beroemde mannen leverden haar zowel wereldwijde belangstelling als een slechte reputatie op. Haar verhouding met Chopin was bijna van moederlijke aard. In de winter van 1838/39 leefde het paar op Mallorca. De hoop dat de al slechte gezondheid van de componist door het klimaat wel zou verbeteren, werd niet vervuld. De zwakke Chopin keerde als ziek mens terug naar Frankrijk. Vermoedelijk leed hij toen al aan TBC (Tuberculose), waardoor zijn leven tragisch ten einde zou komen.

Ierse voorvaderen in de muziek  

Hoewel de nocturnes van Chopin het meest bekend zijn, was hij niet de eerste die deze dromerige pianomuziek componeerde. De vroege stukken van deze soort worden toegeschreven aan de Ierse pianist en componist John Field (1782-1837). Hij werkte voor de Londense componist en pianobouwer Muzio Clementi, wiens piano’s hij door heel Europa demonstreerde, voordat hij zich uiteindelijk in St. Petersburg vestigde. Zijn eerste nocturnes componeerde hij in deze Russische stad.

Voetnoot: 

Chopin schreef twee pianoconcerten, die hij ten gehore bracht op zijn sporadische, maar enorm succesvolle concertreizen. Verder componeerde hij bijna uitsluitend voor piano. Geen andere componist heeft zoveel muzikale werken voor een instrument geschreven.

Bron: Muziek voor een zomeravond – Klassieke momenten – Klein muzikaal handboek

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s